zondag 5 juli 2015

Mijn Stage

Een bofkont....


Naast de lesdag op maandag aan de FHK in Tilburg was vrijdag voor mij een belangrijke dag, namelijk de stagedag. Al voor de grote vakantie van 2014 had ik mijn stageplek geregeld en gelukkig kon ik op mijn 'eigen school' terecht waar ik in 1983 mijn vwo diploma behaalde, namelijk het Commanderij College in Gemert, locatie Sleutelbos Havo/Vwo.


Hier was ik direct al, maar ben ik nu ook achteraf nog, erg blij mee en wel om meerdere redenen:

1. Dicht bij huis

De school bevindt zich in mijn woonplaats en daardoor was het voor mij heel makkelijk om als er een team- of sectievergaderingen was even op en neer te fietsen voor zo'n overleg. Was mijn stageschool buiten Gemert geweest, dan had ik dit soort vergaderingen waarschijnlijk nooit mee kunnen maken vanwege een drukke andere werkzaamheden.

2. No perfect stranger

Op het Commanderij College in Gemert kende ik nog verschillende docenten uit mijn tijd en ik werd werkelijk met open armen ontvangen. Ik voelde me er daardoor direct thuis en kon daardoor direct 'to-the-point' komen; juist stage lopen!

3. Perfecte school voor stagiaires - echt TOP!

Ik kwam op het Commanderij College werkelijk in een warm bad terecht. De stagebegeleiding is op het Commanderij College ontzettend goed geregeld. Aan het begin van het schooljaar vond er een aparte dag plaats voor nieuwe docenten en stagiaires. Alles was tot in de puntjes geregeld en ook in de rest van het jaar ben ik geweldig goed begeleid. Ik heb dit uiteraard ook kenbaar gemaakt aan betrokkenen, te weten Tosca Claessens en Harry van de sterren. Chapeau!

4. Een kanjer van een SPD-er

Mijn SPD-er Marianke Hobé
Ook met mijn stagebegeleidster, Marianke Hobé - ik had bijna haar vader kunnen zijn, heb ik het enorm getroffen. Zij heeft een geweldige feeling voor en een heldere visie op het hedendaagse onderwijs. Van haar heb ik echt heel veel geleerd dit jaar. Natuurlijk had ik door mijn leeftijd en ruime muzikale achtergrond als stagiaire best wel een voorsprong op de net afgestudeerde jonge, nieuwe docent of stagiair. En ja, ik kon volgens Marianke heel snel schakelen als iets niet lukte of anders liep dan gepland, maar zij wist me feilloos te corrigeren op allerlei kleine, maar vooral ook grote didactische en pedagogische missers.... en dat zijn er echt heel wat geweest.

Juist door haar opbouwend kritische houding  is dit jaar voor mijn ontwikkeling als docent ook zo geweldig geweest.

Al met al ik heb echt geboft met deze stageplek en ik mag hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer op Commanderij College mijn stage voortzetten in de bovenbouw; precies wat ik wil!


Het stagejaar in vogelvlucht


Het begin - mijn eerste stageles


Ik ben september direct op de eerste vrijdag van het nieuwe schooljaar begonnen met mijn stage; de Dag van de Muziek voor alle 2e klassen. Allerlei workshops in en buiten de school. Ik mocht rustig 'meekijken', had nog geen echte taak, maar moest vooral observeren en daar waar nodig een helpende hand bieden. Ik schrok af en toe wel van de 'attitude' van sommige leerlingen. Ik heb zelf twee van die mannen thuis zitten van 14, maar dat zijn heilige boontjes ten op lichte van wat sommige leerlingen hier flikten. "Was dit echt wel wat ik wilde?" vroeg ik me op die dag regelmatig af....

In de weken daarna bleef deze vraag nog regelmatig door mijn hoofd spoken en heb ik het gedrag dat ik signaleerde proberen te verklaren. 

De jeugd van tegenwoordig:
  • is een behoorlijk stukje mondiger dan in mijn jeugd - kan positief zijn.
  • zegt waar het op staat - niets mis mee eigenlijk.
  • is soms hondsbrutaal - echt niet te geloven; je zou ze..... rustig blijven.
  • is soms behoorlijk a-sociaal - wat ze soms doen... of juist niet doen; verschrikkelijk!
Maar ja, ik had nog maar enkele lessen onderwijskunde gehad, dus wist nog niet dat dit komt doordat de Prefrontale Cortex nog niet geheel is ontwikkeld, dus ze hebben, zo begrijp ik nu, een alibi.

Na een drietal weken observeren tijdens de lessen van Marianke was het op 25 september D-Day; ik mocht (of was het moest) mijn eerste eigen lessen geven. Ik had mij supergoed voorbereid en moet eerlijk zeggen dat ik het best spannend vond. Ik heb mijn eerste dag met veel plezier les gegeven en volgens Marianke en de leerlingen was dit een hele goede start en daar was ik erg blij mee!
De eerste door mij afgenomen luisteropdracht; inlijsten dus!

Na de eerste weken begon ik steeds meer te wennen aan het onderwijsklimaat. Ik kreeg de benodigde mechanismen langzaamaan onder de knie, maar bleef in het de eerste maanden wel gigantisch stoeien met Windows. Ik werk al 28 jaar op een Apple Macintosh Computer - een PC komt er bij ons niet in - en dus moest ik enorm wennen aan de creatie van Bill Gates. Gelukkig zijn de leerlingen tegenwoordig mediawijs en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt; ik hoef als docent toch ook niet alles te weten?

Het begint te komen.... geloof ik (oktober t/m december)


In de eerste drie maanden van mijn stage geef ik netjes mijn lessen, maar achteraf gezien lag daar nog geen doordachte onderwijskundige filosofie aan ten grondslag en dat is eigenlijk ook heel logisch.
Ik worstel in die eerste maanden nog met de tijdsplanning; probeer werk en studie evenredig te verdelen en shit..... dan is het al weer donderdag en ben ik soms bijna de hele dag bezig om mijn stagelessen voor vrijdag goed voor te bereiden. "Ja, maar dat moet je al eerder in de week doen", hoor ik iets op mijn rechterschouder zeggen, Maar dat lukt me gewoon in deze fase niet in combinatie met mijn (opdracht)werk en gezin.

Toch voelt het tot en met begin december redelijk goed; mijn SPD-er geeft naast allerlei geweldige pedagogische tips - didactisch wordt ik al wat vaardiger - ook heel veel positieve feedback. Ik begin langzaamaan wel mijn draai te vinden.
Het project van Serious Request (zie Theorie Toegepast voor details) dat ik zelf heb voorgesteld voor mijn 1e klassen wordt direct door het hele team ondersteund en de leerlingen vinden het ook geweldig.

Terugkijkend op de hele stage is dit voor mij persoonlijk wel een soort keerpunt geweest. Niet dat het in de eerste helft van het jaar niet goed ging, maar vanaf begin 2015 ging het ineens soepeler, makkelijker.

De tweede ronde (januari t/m april)


Vanaf januari begin ik steeds meer vat te krijgen op mijn functioneren als stagiaire:

  • Ik overzie bijvoorbeeld steeds vaker een  hele klas - pedagogisch begin ik te groeien.
  • Ik begin de gehanteerde methode Intro steeds makkelijk te combineren met eigen lesideeën. De methode is soms erg achterhaald en dus wil ik graag eigen materiaal inbrengen en dat durf ik steeds meer.
  • Ik begin vanaf januari steevast de les met een muzikaal fragment; meestal een youtube filmpje, soms een mp3. Dit leek me didactisch gezien een goed idee en hierdoor hebben mijn lessen nu steevast een muzikaal vertrekpunt. Dit werkt echt super; de leerlingen zijn elke les weer benieuwd waarmee ik de les zal beginnen. Ik hoef zelden om stilte te vragen aan het begin van de les!
Eind januari sluit ik een eerste theaterproject af van de bovenbouw (zie Vrij Keuze Project) en medio maart doet een gelegenheidsband 'BAM' mee met de ORION Music Awards en zij voeren daar mijn speciaal voor hen geschreven arrangement van 'Rehadb' van Amy Winehouse uit (zie voor beide projecten het Vrij Keuze Project). Mede door deze projecten wordt mijn aanwezigheid als stagiaire bij zowel de leerlingen als de docenten steeds duidelijker en krijg ik steeds meer positieve feedback van mijn collega's - zo mag ik hen inmiddels noemen - en een natuurlijker overwicht op de leerlingen.

Het einde is in zicht (mei t/m juni)


De laatste twee maanden van mijn stage gingen echt crescendo. Het toepassen van de didactische en pedagogische tools van de opleiding begon ik steeds makkelijker en soms zelfs zonder het te beseffen, toe te passen; ik word pedagogisch-didactisch duidelijk steeds vaardiger - sterker.

Door omstandigheden ben ik begin juni nog steeds niet bezocht vanuit de FHK, zelfs niet één keer. Gelukkig wordt Rita Blom bereid gevonden haar vrije dag op te offeren om mijn lessen te bezoeken op vrijdag 26 juni; mijn allerlaatste stagedag!

Ik heb deze les als taak alle stof van het afgelopen jaar op een creatieve manier te herhalen ter voorbereiding op de eindtoets een week later. Ik heb speciaal hiervoor een interactieve quiz in elkaar gezet, namelijk de 'INTrO-EIND-KWIS'!



De hele kwis ("Mijnheer Rutten, heeft u kwis wel goed geschreven? Ja Joey, da's modern!") is hier te bekijken en bevat naast de vragen ook de antwoorden.


De eerste twee antwoordvellen voor de leerlingen

Juist in deze laatste stageles werd mijn positieve gevoel van de laatste maanden nog eens extra bevestigd en leken heel veel puzzelstukjes op zijn plek te vallen. De kwis had qua vraagstelling heel veel afwisseling en was vrijwel geheel eenduidig. Iets dat ik direct had toegepast vanuit de lessen Muziek Didactiek waar we op dat moment met Toetsen en Beoordelen bezig waren.

Rita Blom beaamde bovenstaande, had natuurlijk tijdens het stagebezoek nog de nodige (kleine) op- en aanmerkingen, maar besloot haar bezoek aan het Commanderij College met: "Hier staat een Docent Muziek!" en beoordeelde mijn stagelessen met een goed. Hier had ik verder niets op in te brengen. J


(Studie) loopbaan plan noemen ze dat



Ik heb mij als Docent Muziek  in het afgelopen jaar enorm ontwikkeld. Waar ik aan het begin van het jaar nog twijfels had, wat onzeker was en de nodige tools miste, stond ik aan het eind van dit jaar met overtuiging, voor de klas, vertrouwend op mijn inmiddels verworven muziek didactische skills.

Ik besef me terdege dat er nog een (lange) weg te gaan is, maar ik ben er nu zelf 100% van overtuigd dat ik het in me heb om mijn passie voor muziek met enthousiasme en gedrevenheid over te dragen op de leerlingen.

Dat ik hierin misschien ook nog wel een stap verder zou willen gaan, bijvoorbeeld als Docent Muziek aan de PABO of misschien zelfs HBO is een vraag die ik volgend jaar graag beantwoord wil krijgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten