maandag 6 juli 2015

Muziek Didactiek (MD)

Een standbeeld voor Rita


Mede door de zeer inspirerende lessen van Rita Blom is muziekdidactiek absoluut mijn favoriete vak geworden. In haar lessen geeft ze blijk van een enorme gedrevenheid en muziek didactische ervaring. We zijn overladen (positief bedoeld) met informatie, opdrachten en praktijkvoorbeelden, waarmee ze ons continu wist te inspireren, te motiveren en stimuleren om zelf op onderzoek uit te gaan in de prachtige wereld van de muziek didactiek (het lijkt wel een commercial).

Tijdens haar lessen schreef ik meer dan in welke ander les dan ook en ik ontwikkelde al snel een systeem om alles zo duidelijk mogelijk te rubriceren; een 'i' stond voor een belangrijke tip en een 'O' voor een opdracht. Mijn aantekeningen staan vol met pijlen, cirkels, aanhalingstekens, uitroeptekens.... hier een voorbeeldje van zo'n schrijfsessie


            


Leerstofverdeling (om maar even een MD term te gebruiken)


In het begin van het jaar vond ik het soms nog moeilijk om mijn muzikale creativiteit, die ik volgens mij toch wel bezit, in de opdrachten te verwerken; ik verviel vaak in dezelfde soort opdrachten en vraagstellingen. Gaandeweg het jaar heb ik geleerd vooral gewoon te doen, de creativiteit de vrije loop te laten en te vertrouwen op de ruim aanwezige muzikale voorkennis, wat resulteerde in veel gevarieerdere opdrachten en stagelessen.

Nu pas, aan het eind van het jaar, zie ik hoe goed de opbouw in de lessen is geweest. Soms leek het alsof Rita haar lessen - leunend op haar ruime onderwijservaring - uit haar duim zoog, waarbij actuele gebeurtenissen moeiteloos geïntegreerd werden, maar niets is minder waar.
Haar handboeken heb ik veelvuldig gebruikt bij het samenstellen van mijn stagelessen en ik kan alleen maar constateren dat haar handreikingen in de praktijk zeer effectief zijn.
De lessen van Rita hebben mij meer gebracht dan alleen kennis; ik ben geïnspireerd geraakt door haar bevlogenheid en merk dat dit ook mijn stijl van lesgeven is. Hiermee heb ik de leerlingen van mijn stageklassen echt 'in weten te pakken' in de tweede helft van het jaar.

Rita's menu


Graag wil ik kort het jaarprogramma van de lessen Muziek Didactiek onder elkaar zetten, inclusief enkele voorbeelden, omdat dit voor mij zeer belangrijke handvaten bleken te  zijn voor mijn lespraktijk en ik deze zeer waardevol acht voor de opleiding Docent Muziek.

Voorgerecht

- De definitie van muziek: les1
- De muzikale componenten; onmisbare schakels in de uitwerking van diverse opdrachten

Hoofdgerecht 1

- Handboek 'Muziekles op School'; handelend over het muziekonderwijs in het algemeen, de domeinen voor het PO en VO en de
   praktische toepassing ervan en hoe die te initiëren in een les en opdrachten.

Tussengerecht

- Historie van de Popmuziek
Historie van de Jazzmuziek
Handboek 'Werkvormen' inclusief een groot arsenaal aan activerende werkvormen.

Hoofdgerecht 2

- Handboek 'Toetsen en beoordelen' met bijbehorende opdracht.

Le petit-grand Dessert

- Handboek 'Leerlijn', met daarin een onderzoek van een bestaande methode en de opdracht om zelf een leerlijn te ontwikkelen.

Opdrachten

De eerste opdracht van MD

Na Hoofdgerecht 1 volgde de eerste grote opdracht. Deze stond genoteerd op één A4-tje, maar al snel bleek dat Rita ons goed aan het werk had gezet. De uitwerking resulteerde in een boekwerk van ruim 40 bladzijdes!

Door hier te klikken kom je bij de uitwerking van deze eerste grote Portfolio Opdracht MD.

Het laatste onderdeel in de lessen MD was het hoofdstuk 'Toertsen en Beoordelen'. De bijbehorende opdracht sloot naadloos aan op wat ik op dat moment in mijn stagelessen aan het doen was, namelijk:

  • het toetsen van musiceren vocaal
  • het toetsen van musiceren instrumentaal
  • het voorbereiding op de eindtoets HAVO/VWO 1 

Ook hier merkte ik dat ik steeds makkelijker de koppeling kon maken naar de praktijk, bijna als vanzelf bleek ik de opgedane kennis en vaardigheden te integreren in mijn eigen lessen. Toch leuk als je dat achteraf kunt constateren!

Het venijn zit 'm in de staart: de Eigen Leerlijn


De afsluitende opdracht van het eerste jaar bestond uit het opzetten van een eigen leerlijn, waarbij je na bestudering van een bestaande methode zelf aan de slag moest gaan om, in mijn geval, een leerlijn voor de onderbouw (klas 1 en 2) van het Voortgezet Onderwijs te maken.
Ik vond dit een hele interessante opdracht en ben hier zeer serieus mee aan de slag gegaan.

Omdat ik tijdens mijn stage het hele jaar met leerlingen van de 1e klas gewerkt heb met de methode Intro heb ik een heel goed beeld gekregen van hoe en of met zo'n methode het beoogde einddoel bereikt wordt aan het eind van het jaar. Natuurlijk is niet alleen de methode daarin bepalend, maar vooral hoe het materiaal door de docent wordt aangeboden.

Bovenstaande praktijkervaring in combinatie met de analyse van de door mij bestudeerde digitale muziekmethode Beats'Nbits vormden een ideale basis voor het onderzoek naar en het uitwerken van mijn eigen leerlijn.
Ik raakte op drift, was niet meer te stoppen en ben min of meer uitgekomen op een eerste aanzet tot het ontwikkelen van een muziekmethode die naast bestaande methodes gebruikt zou kunnen worden. Misschien kan dit volgend jaar gebruikt worden voor mijn afstudeerproject.

Vooral in deze laatste opdracht vielen veel puzzelstukjes op zijn plaats. Niet alleen lukte het me om muziek didactisch de materie in de opdracht te stoppen, maar ik merk dat ik ook de materie van ander vakken met elkaar ga combineren en begin toe te passen in de praktijk.

Blader maar eens rustig door mijn Portfolio Didactiek: Leerlijnik heb er met veel plezier aan gewerkt.

Het vak Muziek Didactiek heeft mij dit jaar heel veel opgeleverd. Ik kan mijn creativiteit inmiddels volledig kwijt in de opdrachten van de opleiding, maar ook in mijn stagelessen op het Commanderij College. Ik maak steeds vaker eigen lesmateriaal. Het spreekwoordelijke kwartje lijkt gevallen en ik verheug me op een nieuw jaar MD met Rita.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten